Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.07.2008 20:07 - Прощално за циганите и гетото им
Автор: santov Категория: Политика   
Прочетен: 8619 Коментари: 9 Гласове:
0

Последна промяна: 27.07.2008 14:32


Аз харесвам София. Въпреки кмета й. И понеже го споменах ще продължа. Харесвам я въпреки калта, задръстванията, мръсотията. Въпреки неразбориите тук. А това на снимките по-долу е в София. В един от най-зелените й квартали. С най-много междублокови градинки, с най-големия парк - "Западен" (а за безобразията в този парк и за вида, в който е сега, си е тема за отделен постинг). И само на 15 минути път от центъра. Кварталът е “Красна поляна”. Мястото -  едно от трите гета в този квартал. А именно - така наречените “Виетнамски общежития”. 
image

Може би всеки софиянец е чувал за другите две гета – “Факултета” и “Татарли”. Виетнамските обаче нашумяха едва миналото лято. С това, че стотици роми, въоръжени със сопи искаха да се разправят с де що има българско. По стечение на обстоятелствата се бях озовал в центъра на тези събития и досега са ми пред очите тези хора, особено оръжията им – дебели сопи с наковани по тях пирони. Помня, че кожата ми настръхна от ужас. Помня как мислех, че късо подстриганата ми глава вероятно подсеща за онзи слух, който всъщност ги беше накарал да изгубят всяка човещина. Някой, вероятно нарочно, беше ги накарал да повярват, че група скинове са се отправили към гетото. Че е било само слух и че е било нарочно, се убедиха и те, а и целият квартал на изборите след два месеца.
 Та, говорех за "Виетнамските общежития". Това са постройки от времето на соца, в които преди Десети ноември бъкаше от виетнамци. Беше нещо като битак, в който можеше да си купиш разни неща – от долари до дънки. После опустя и прииждащите в София от цялата страна роми бяха настанявани там, като жилищно  нуждаещи се. Сега е претъпкано. Постройките  са двуетажни, с 352 общински апартамента, като името апартамент е твърде претенциозно, тъй като всъщност са си просто стаи с тоалетна. Слава богу, че поне това имат! Там още преди четири години е спряно топлоподаването, прозорците масово липсват и са заместени с парчета кашони и найлони. 

Ето ви поглед отвътре:
image

И тази:

image

Поразпитах в общината и се оказа че от документите с които разполагат в районната администрация „Красна поляна” е видно, че в тези 352 апартамента по регистрация се оказват по шест души живеещи средно в апартамент от около 25 кв.м. При проверките, провеждани на почти всяко тримесечие съвместно с 3-то РПУ и районната администрация пък било видно, че хората живеещи без адресна регистрация там и без въобще някаква такава в София,  са  повече от официално регистрираните. Вие представяте ли си толкова роми на толкова малко място? А представяте ли си какво се носи из въздуха при безкрайните им сватби? А чистотата наоколо? И най-ужасното – питате ли се как живеят в околните блокове хората? Говоря за българите. За това, че мазетата им са изтърбушени? Че дори не могат да продадат апартаментите си? За стотиците случаи на насилие?

Често чувам да казват, че нямало смисъл от партии. Аз мисля, че просто няма смисъл от всяка партия. Защото това, което направиха от ДСБ или поне, което започнаха, очевидно има смисъл. Събраха подписка – 700 подписа. Внесоха жалби – до районната администрация, до Омбудсмана на София, до Столична община, до Главния архитект... Това подкрепено с подписите на тези 700 души.

После организираха събрание с общинския съветник от ДСБ Вили Лилков и кмета на района. Залата в местното читалище се изпълни докрай та чак нямаше места. 

Е, ефект имаше.

Ето снимка на една постройка на входа на “Виетнамските” преди тази инициатива:
image

А ето как изглежда от вчера и по-важното – за какво служи:


image

Да, дори камери си има. Цели четири са. Записват денонощно и изпращат картина в реално време. Е не ми стана много ясно защо, но четвъртата снима вътре в пункта.

След четири месеца предстои изпразването на първия блок. Картотекираните ще бъдат настанени в други общински жилища. Не вкупом, слава богу! И блока ще бъде съборен. Така – до последният.

Знаете ли колко щастливи хора срещнах вчера там? Казваха, че за първи път виждат нещо да се прави с “индианците”. Така се изразиха, а на мен не ми стана съвсем ясно, но бяха някак искрени...


 




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. kleopatrasv - Актуална статия , хареса ми !
27.07.2008 09:44
И породи голямо любопитство .Всъщност какво ще стане след поетапното изпразване на общинските блокове там и след събарянето им - какъв е проекта за възобновяване на тази част от парка в София ?
Къде ще бъдат преместени и настанени тези " индианци " ?В нови жилища ли по групи ?Или може би ще бъдат разместени и влети към останалите съобщества ?Каква е целта за изграждане на такива гета и защо ги обособяват като самостоятелни единици ? Не би ли трябвало да бъдат построени и образувани някъде в покрайнините ?Наистина ли е толкова належащо да бъдат заселени точно в София, след като се има в предвид , че съществуват толкова много пустеещи селища , които постепенно се обезлюдиха в последно време ?Защо те се изкупуват целите от някои видни магистрати и се правят курорти , вместо да се използват по по- рентабилен начин ?
цитирай
2. santov - -kleopatrasv
27.07.2008 10:20
Тези блокчета бяха оценени като "самосрутващи се и опасни за обитаване" сгради и според някакъв член от ЗУТ подлежат единствено и само на събаряне. Така, че общината ще разполага с един обширен и апетитен терен, който би могла да продаде и да попълни хазната си. За циганите, доколкото разбрах ще се строят сгради, подобно на къщите в кв. Хр. Ботев. Но според мен е най-добре да бъдат максимално "разпилени" по София. Защото те не искат другаде. Освен това разни правозащитни организации само чакат някой някъде да сбърка... Въпроса с ромите е изключително сложен и мисля, че просто решение няма. Така, че на повечето от въпросите ти отговарям с не знам... :)
цитирай
3. kleopatrasv - santov,
27.07.2008 10:49
Май ромите днес станаха " защитена марка раса " ?За тях се правят такива безумни неща , че понякога се чудя защо не обособят цял резерват за тях , като защитена общност от всякакви закони ?Те нямат нужда от работа , винаги знаят как да припечелват наготово , нямат нужда да се трудят и събират пари за жилища - за тях просто ще се погрижат , винаги вземат и помощи по чл.9 чл.11 и така нататък , нима няма и по - бедни българи , ?
Днешните пенсионери едва живеят от жалката си пенсийка , но за тях помощи няма , затова е нужно да нямат имоти и никакви доходи , за да се наредят на такива опашки и да умират от срам , че са дошли за това, така ли трябва да бъде ?
Защо поне Общината не раздава такива новопостроени общински жилища на млади семейства ?В Испания и българин да си , ако сключиш граждански брак там и имаш работна виза поне за 3 години - ти дават в брой 18000 евро като младо семейство , и не ти искат да ги връщаш , тук и такъв заем не може да се изтегли без трудов договор или ипотека ?Другите държави мислят и за собственото си население , не само за защитените раси ?Жалко , е че сме членки на ЕС, това с нищо не ни издигна , напротив принизи ни с значително малките неотговарящи на стандарта заплати , а и само това ли ?Вместо да раздават цигански помощи да бяха помислили за ДЕЦАТА на България ?Достатъчни ли са детските добавки като социален мининум за живота им ? Защо в Белгия , като страна с висок жизнен стандарт наблягат най- много на такива интеграционни схеми - прираст и благополучие.Там младите семейства се поемат от държавата , построява им се къща , намира им се работа , а ако това не стане им плащат обезщетение от 3000 евро за неназначаване по специалността .и само това ли ?Защо и в Франция е така , ако българин женен там - получи жителство и е с квалификация му плащат пари , ако не работи по специалността си ? А тук в България какво е - инженерите продават по пазарите , икономистите метат по улиците ?Докога ?
цитирай
4. santov - -kleopatrasv
27.07.2008 13:47
Признавам си, че и мен ме дразни това, че на ромите се позволява повече, отколкото на българите. Но има много българи, които са настанени по същите правила, по които и циганите. Само че в апартаменти в истинския смисъл на думата. А струпването на толкова роми на едно място, събрани от всички крайща на страната, води до едно - криминогенна обстановка. Ще ти призная - повече ме интересува квартала да отдъхне от тях, отколкото съдбата на този или онзи ром. В края на крайщата държавата от безхаберие е допуснала да се заформи това или всяко друго гето, а сега седи и гледа безучастно. Това е проблем най-вече на държавата - на Масларова, на Станишев, на Министъра на вътрешните.... А те не си мърдат пръста!
Да, не сме Испания. А можехме да сме поне горе-долу така.
цитирай
5. santov - -turbo4
27.07.2008 16:23
Мисля, че проблемът с циганите е проблем първо на циганите и второ, проблем на нас българите, защото държавата ни е абдикирала от повечето си отговорности. Да, същата тази наша държава разполага с пълен арсенал от инструменти да реши проблема с престъпността, с каруците, с просячеството, с шума на ужасните им сватби.... Но дотук! Но не може да реши, поне на този етап това, че те просто не се поддават на социализиране. Ама никак! Знаеш ли, занимавам се с избори от доста време и то в този квартал, който описвам. Уверявам те – циганите масово не гласуват. Ако в българските райони активността е 30-40 %, то при тях едвам минава 10%. Но истината е, че десетте процента са купени. Само финикийските знаци са в състояние да накарат циганин да гласува.
Лошото е, че често техните гласове накланят везната. И нямаш представа, на какво съм бил свидетел. И полицията, но те само си наблюдават....
цитирай
6. santov - -turbo4
29.07.2008 10:06
Напълно ти вярвам :)
цитирай
7. internationalist - Моят коментар е моят постинг
27.08.2008 23:55
http://internationalist.blog.bg/viewpost.php?id=226271
цитирай
8. анонимен - za6to vseka ob6tina ne istegli horata si po raiona si
23.01.2009 09:50
ima hora koito imat kartoteki ot 20 god.i jiveqt vuv. tezi ob6tejitiq za6to negi osigorut tehnite ob6teni
цитирай
9. анонимен - ob6tejitqta ve4e ruhvat.
23.01.2009 09:54
mojebi da se i4akva da ruhnat tezi ob6tejitiq da ima masovo jertvi da ni gleda cqla evropa i da stanem po izvesni
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: santov
Категория: Политика
Прочетен: 512860
Постинги: 149
Коментари: 1131
Гласове: 5077
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031