Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.09.2008 21:27 - Нагъл е!
Автор: santov Категория: Политика   
Прочетен: 4877 Коментари: 27 Гласове:
0

Последна промяна: 19.09.2008 08:47

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

„Да положим усилия днешното връщане на България към Европа да е последното ни връщане в Европа, където България принадлежи. Аз се надявам младите да оценят какво е направил цар Фердинанд за страната преди 100 години, когато България за първи път след дълъг период се върна в Европа. Надявам се това да им даде самочувствие на европейци – сега.”

 

Това е цитат. Цитат от личност, която дори за да установи къде са стрелките на ръчния му часовник се нуждае от време. И би казал, че ще разбере къде са всъщност,”когато му дойде времето”. Та този същият, който за мой дълбок срам, а и за ваш всъщност, ни бе премиер. А като премиер, направи толкова, колкото успя – за себе си. Та в този си цитат той споменава с хубаво един свой дядо – Фердинанд. А аз съм от онези попрочели история. Освен това, за основание имам, че последица от лудостта на дядо му е и това, че през онези години на безгрижното му, май-по-скоро е правилно да кажа безумното му царуване, моите деди е трябвало да бягат от местата, където са родени. Утешавам се единствено с това, че оттогава сме софиянци. Но това е друга тема.

Бих искал да поясня, че Фердинананд е от онези наши царе, от които аз се изчервявам. Да беше само това – както и да е! Но от този цар мен все още ме боли. Боли и много други. Освен това, ако сега на картата сме плюнка, то отговорност има този същият. И ако сега на югозапад има нещо, нещо като държава, която за да получи основание за свое съществуване е готова и на кражба. А краде  минало...

Този възхвален от Сакса дядо е от онези хора, способни да заложат на едно подхвърляне на зар. Но не себе си, и не своето. Заложил е България. И е загубил до игла. Повтарям – не себе си и не своето и подозирам, че дори последното  е поувеличил. Да подозирам го с основание, дадено от внука му. За "зарът", за "всичкото" и за хазарта. Това са основания!
Ако някой не е наясно – да прочете за периода, в който е царувал. За мен винаги е било ужасно трудно да се спирам там. И винаги ужасно ме боли. И всъщност Симеон и преди това дядо му  са тези, заради които май не сме точно в Европа. Не, това автора на цитата не само не го знае, но и не би допуснал да е вярно. Дали му пука всъщност? Но ми се иска тези, които не са сигурни, да прочетат история....Поне в частта, касаеща  нелепото царуване  на "дядо" Фердинанд.



Тагове:   нагъл,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. lambo - за "Дедо Хазар(т)" и още нещо
18.09.2008 21:59
Няма Балкански или Извън-Балкански Монарх, който да не е прецакал Фердо Лисицата, какъвто му е бил ника. Напълно фалшив и незаслужен прякор както се вижда ...

И всички прецаквания са били за наша сметка, а не за негова. Защото чак толкова некадърност, събрана на едно място ... просто не е за вярване

Дали пък предварително не ни е проиграл на комар ?! Както и внука му ...

цитирай
2. santov - Хммм...
18.09.2008 22:06
Този комар ме преследва. Като че ли, ще се окаже, че отдавна сме проиграни.... на комар... За нечии чужди амбиции. Тъжно е!
цитирай
3. анонимен - Кристина
18.09.2008 22:14
Да се дава Фердинад като пример за европейски ценности е исторически цинизъм. Ако беше посочил баща си, някак си по щях да го разбера, но дядо си... Възмутително е. Тези хора нямат никакъв срам.
Поздрави на автора за коментара.
цитирай
4. анонимен - Каква европа
19.09.2008 01:58
Европа свършва след Будапещта, какава европа бълнуваш
цитирай
5. didim - много вярно е
19.09.2008 06:48
написано. За съжаление наглостта на някой хора е безкрайна.
цитирай
6. анонимен - Я и Стара планина да взима!
19.09.2008 10:37
А аз през това време ще се чувствам щастлив европеец!
цитирай
7. nikita6864 - аз всичко знам и разбирам...
19.09.2008 10:51
всичко, ама едно не.
за какво му е на "царя" връх Мусала?
някой, ако знае, нека ми пише на лични, защото това незнание ме убива :(
:))))
цитирай
8. curunir - Позор
19.09.2008 11:56
Срам е това твое писание. Да отхвърляш всичките заслуги на един от най-великите български владетели, най9образованата личност в света за времето си. Н В Цар Фердинанд І Български е направил повече за България от хиляди други.
Това твое изказване е изказване на един комунис, празноглавец, съветски предател.
цитирай
9. lambo - до КУРунир
19.09.2008 12:29
Какво е направил т.н. Величество Фердо Лисицата ?
Че това и децата го знаят ... Две национални катастрофи, в резултат на които сега България навсякъде граничи със себе си ...
Картоиграчът проигра стотиците години борба на десетки поколения българи ...

Каквото ти е писането, такъв ти е НИК-а
цитирай
10. анонимен - Негово Величество Царя не е довел ...
19.09.2008 12:58
Негово Величество Царя не е довел България до национални катастрофи. Това са тези на недоволни от неговата политика хора, в частност комунигите. Това, че Царство България граничи навсякъде само със себе си е вина на Великите сили от времето на Берлинские конгрес - това и малките деца го знаят.
Той обяви независимостта на Царство България, издигна престижа на страната, успяваше да си играе много често дори с великите сили.
А колкото до ника ми ... то вземи малко прочети някоя културна книга и ще разбереш какво означава. Недей чети само комунистическите писаниица и да ми ги цитираш тук. Времето им отминава.
цитирай
11. valsodar - По коментарите си личи
19.09.2008 13:15
По коментарите си личи кой е чел история и кой пропаганда :)))
Ако Фердинанд си бе такова цвете за мирисане, що ли си нямаме негови паметници ?! :)))
цитирай
12. curunir - Всъщност има поне 1 паметник. А и...
19.09.2008 13:27
Всъщност има поне 1 паметник. А иначе няма повече поради факта, че бяхме под комунистическо робство доста дълго време. А липсата на паметници в българия на много заслужили личности е един доста сериозен проблем.
Обещавам, че в София ще има паметник на Цар Фердинанд І Български, както и ще се постарая да върна тялото на този велик монарх в България, каквато впрочем е и неговата последна воля.
Да живее Царство България ВоВеки!
цитирай
13. santov - -не бих изписал ника, на който отговарям:
19.09.2008 14:22
Щом твърдиш, че има поне един паметник, то със този - "Съвети към сина", достойно дело на самия Фердинанд, стават два :)
цитирай
14. curunir - Тази книга не е негово дело. Ако ч...
19.09.2008 14:35
Тази книга не е негово дело. Ако човек се запознае с живота на царете Фердинанд и Борис ще види че тази книга неможе да бъде написана от Цар Фердинанд.
цитирай
15. santov - Да де,
19.09.2008 14:54
ама авторът е той, не твърдя, че я е писал лично...
цитирай
16. curunir - Нищо от тази книга не е негова.
19.09.2008 16:02
Нищо от тази книга не е негова.
цитирай
17. lambo - От тази книга, дето уж не е НЕГО-ва,
19.09.2008 20:04
най-ми хареса оная мисъл:

"Най-важното правило е ...
не бива да се краде ...
освен много"

Внукът МУ го приложи блестящо !!!
цитирай
18. анонимен - Поздрав
21.09.2008 19:41
Ще цитирам една българска поговорка,- "Каквото повикало,такова се обадило.":))))))))
цитирай
19. lucky5x - Поздрав на всички
21.09.2008 21:44
"Не е луд този който яде зелника,луд е този ,които му го дава." Пак българска поговорка. Все пак Ст.Стамболов,(също много противоречива личност) не е имал кой знае колко варианта за княз. А на 22 септември 1908г.,князът Фердинад умело използва политичиската ситуацията и обявява Царство България,което безспорно е много голямо историческо събитие,несправедливо пренебрегвано някак си и до днес. Разбира се това е едно колективно дело не само на царя, а и на правителството начело с Ал.Малинов.След 10 г. този цар ще абдикира,но тогава той още не знае това и българският народ е във възторг от независимоста и с право.
цитирай
20. santov - -lucki5x
21.09.2008 21:52
Фердинанд е казал това, което са му написали. Заслугата за онези велики за нас, не за династията му събития е толкова негова, колкото и на леля ми. Освен това да твърдим, че в сегашните дни, факта че Симеон има принос за това, че сме в Европейският съюз или пък в НАТО заради присъствието му в управлението е смешно. И нелепо. Това - някога е принос на Стамболов и на Батенберг. Това - наскоро, е принос на едно синьо управление...
цитирай
21. curunir - Синьото управление в България щеше ...
21.09.2008 22:31
Синьото управление в България щеше да ни закопае. Не че днес е по-добре. По зле е даже. България имаше 4 добри години и то по време на управлението на НДСВ.
Цар Фердинанд І Български има огромен принос за обявяването и най-вече за признаването на Независимостта на България, най-малкото само с генеологията си. Той е бил в роднински връзки с всичси монархии в Европа и това е благоприятствало изключително много за неагресивната политика на Великите сили спрямо нарушаването на Берлинския договор. И да не говорим, че когато той е признал независимостта е поел рискове и за трона си и за живота си. Ако се бе провалило нещо той щеше да го отнесе, а сега успеха се дели на много.
Като сме почнали с поговорките - "Успеха има много бащи, неуспеха само един".
цитирай
22. santov - Виж
21.09.2008 23:13
Обикновено личи, но в твоя случай бих казал, че избожда очите. Защото звучиш противоречиво и си крайно неубедителен!
Ти помниш ли времената "Преди" и "След" онова "синьо" управление? Защото аз така ги деля онези времена. И ще споделя само, че "Преди" имаше бирници, упражняващи собственото право над моя бизнес, но за себе си, и че за периода "След" - изчезнаха. Че в "Преди" си спомням добре десетки мои близки, които се простиха с парите си, доверчиво и всъщност уж логично дадени на банките. А по времето на твоя кумир - внука на Фердинанд усетих, както аз така и повечето мислещи, че четирите години не са били достатъчни за да спасим държавата и себе си от комунистите и от една династия, причинила две национални катастрофи...
И всъщност, как се чувстваш - твоя г-н Сакскобурготски е редом с тези, които го изгониха? И по нищо не личи, че не му е неприятно. Всъщност - държи се сякаш е у дома си. Аз лично не бих могъл, дори насила да демонстрирам такива топли чувства, след знанието за това, какво е причинила партията, с която той се е прегърнал, на династията а и по-важно - на държавата всъщност. И запомни от мен - ако си чел история, не си я разбрал. Ако си я чел и смяташ, че разбрал - има кръчми, където би могъл да настояваш за това, в което вярваш. Но не в моя блог - излишно е за теб, смешно е за мен.
Приятна вечер!
цитирай
23. curunir - Само ще спомена че тогаващното СДС и ...
21.09.2008 23:25
Само ще спомена че тогаващното СДС и сегашното ДСБ са едно и също и са една комунистическа партия преоблечена в синьо. Аз съм десен по убеждение но това което беше тогава не бе дясно управление. Ог 1944 година България се управлява умишлено зле с изключение на периода на управление на НДСВ. Много икономически фактори говорят за това.
А историята съм я разбрал много по добре от много такива като теб.
За национални катастрофи говорят само комунистите и аграрите - най-простатаи необразована част от населението.
цитирай
24. santov - Аха...:)))
21.09.2008 23:28
Схванах мисълта Ви. Та тя е доста плитка, но ... кокто и да е.
И си е ваша, слава Богу!
Тази вечер ще има още една поучителна беседа с моите деца, на тема: "Заблуденият е заблуден, защото не иска да не е!"
Благодаря за това, че дадохте причина за тази моя "Шатъкоа". Тази дума едва ли ще разберете...
цитирай
25. curunir - Леко да не се удавиш в плитката ми ...
21.09.2008 23:47
Леко да не се удавиш в плитката ми мисъл. Щого и тя е опасна. Или в беззъбата ти злабо.
цитирай
26. анонимен - Радвам се, че има хора, ноито мислят ...
22.09.2008 14:28
Радвам се,че има хора,ноито мислят не като политици,а като знаещи история на България.Притеснява ме обаче разделението на Великите моменти на важни,по-важни и не толкова и за голямата заслуга на медиите в този процес.Имам впредвид как се чества 6.09.1885 и 22.09.1908.Кой може да каже кое събитие е по-важно за нас. В момента мисля, че зависи от участниците в тях.
цитирай
27. ok3223 - Бре да му се не види.
29.09.2008 05:56
Да видя едно редко животно, печен монархист. Този CURUNIR е уникален екземпляр, остатък жалък от шайката кандидат царедворци, облажили се яко при 4 год, "ЦАРУВАНЕ" на изтърсака и супермошеника, внука на Фердо "лисицата" Симо Кобурго. Мама му стара, бива, бива наглост и нахалство, ама да приписваш заслуги към Бг на австрийското нищожество морално и интелектуално Фердинанд, си е подигравка с историята, с истината и с паметта на дядо ми, загинал за този дето духа при Одрин. Той си е играл като австриец по свирката на Австроунгария и Германия, бил е проводник и защитник на тяхната политика. Затова е водил тези безсмислени войни по този инфантилен начин. Без никакъв шанс за успех. Продал е интересите на Бг за голяма пенсия. Да, при пазърлък упазарил, ако загуби играта(бълг.народ войните), а шансовете да се случи това били големи, ако го прогонят от Бг, което станало, да го подсигурят с голяма пенсия и
място за живеене. След изгонването му от Бг се установява в разкошна къща в Германия като заслужили богат германски пенсионер и си живял богато подсигурен до 80 и 2-3 год. Внука му е същото, ако не и по-голямо нищожество от него, международен комаржия и мошеник. Мусала и горите около него Фердинанд е принудил,(изнудил ) общинарите и кмета на Самоков да му ги подарят за "заслуги" към грда и жителите на града. Назначил деца и близки на управата на града за служители по министерствата и за царедворци. Така, по този начин, чрез шантаж и изнудване и подкупи, назначаване в министерства и за царедворци на близки на властниците по места, те за благодарност му "подарявали" харесалите му се места, гори, и местности. Като сделката се оформява по документи като фиктивна царска покупка в брой на имота.
Такъв е произхода на имотите на Фердинанд и внука наследник Симеон.
Фердинанд е дошъл в Бг с няколко куфара, а си е атишел прогонен с цял влак пртоварен от това, което си е харесал и заграбил.
Нали уредил синчето да го наследи. И то му е помагал с всички сили. След като се е отървал от него, сина му , въпреки настОяванията и молбите, не го пуснал и да припари до България.
ТОЛКОВА ГО Е ПРЕЗИРАЛ И НЕНАВИЖДАЛ.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: santov
Категория: Политика
Прочетен: 514131
Постинги: 149
Коментари: 1131
Гласове: 5077
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930