Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.11.2008 23:14 - Кога се соли боба
Автор: santov Категория: Политика   
Прочетен: 2824 Коментари: 10 Гласове:
0

Последна промяна: 13.11.2008 09:51

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
“Сол на бобената чорба се слага когато на фасула, като “му духнеш”, започне да си събува гащите...”  Моля, личности, които свързват думата в кавички, с неща от личния си живот, да намерят друго амплоа, но не и като коментиращи, защото това е дълбоката философия, на готвенето на фасулена чорба. И това е еманация на не по-малко важен опит, от този, добил Нютон под ябълковото дърво! А когато бобецът е уврял и поумнал, и  иде реч за добавяне на  неговата сол, ние готвещите, прибягваме и до този единствен метод на проверка. Научил съм го от практика, нищо, че съм трето поколение "гражданин" ( в кавички е, заради разбиранията на много, относно смисълът на тази дума, иначе правилно бих  го изписал "софиянец"). Да, ама на повечето наши  стари и нови софиянци, обикновено като им “духнеш” и все събуват гащи. Изплезват ей такъв език, бълват слюнки и убеждават не в своето гражданство, а в предимствата на това да си селянин. А аз лично, уважавам жителя на града, наравно с жителя на селото. Не ги разделям на принципа - роден в село , роден в град - защото е проява на комплекс, а аз, слава богу, такъв нямам. Но не мога да не споделя своето дълбоко убеждение, че според мен, такова държание е типична реакция на “не-гражданин” в условията на общество, в което всяка  изява  е всъщност изява  на личността. Такова е  и да си затраяш пред прередилата те на дълга опашка, без твое позволение баба, нищо, че си е всъщност  в качеството на баба... А гражданин е понятие, в което, за мое дълбоко разочарование ние, населващите тази окаяна страна, влагаме ужасно различен и объркан смисъл, и произтичащи от този смисъл са  нещата в нас, даващи показ в  изтъкано от комплекси поведение. Най-вече присъщо на обитаващите или обитавали селата. Навяващото усмивка е това, че когато някой изрече на висок глас в нечия обида “селянин”, обикновено повечето щъкащи по улицата, се обръщат възмутени. Някакъв чудовищно смешен комплекс, като този, да те е срам да признаеш, че обичаш  печена тиква или фасулена чорба е обхванал населилите София до предел, непознат и на Душко Добродушко (дали го знае този някой?).  А понятито “гражданин” не е понятие, пряко свързано с “роден в града” и няма нищо общо с Гамизовите интерпретации на тема свобода. Дори в речника, синоним на гражданин е думата  “жител” и“гласоподавател”. А точно тук, според мен поне, е важното значение на тази дума. Това е коренът на безкрайното недоразумение, да свържеш гражданин с произход.  Съвсем е близко до ума , че гражданите са във Видин, Карлово, Искрец, Габаре и в още, слава богу, безкраен ред от паланки, села и градове и столици... Но характерното за такива “граждани” са само две неща: на думата “селянин” не се обръщат гневно, а от думата “гражданин”, не се изпълват с омраза.  И когато има нужда се проявяват, като граждани. И са малцина. Затова, моето заключение е, че в държавата ни преобладават хора, които не е време да солим, нищо че гащите им са долу.



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. rummi - и мене са ме учили тогава да соля боба :-))))))
13.11.2008 11:16
по темата на постинга копирам и пействам мой коментар по темата в друг блог:аз за себе си съм затворила "главата" за София, кореняците и "пришълците".

всеки един от нас има възможността да пътува по света и да намери работа и дом където си пожелае. с очакването да бъде приет там като човек, направил свободния си избор. ако не топло, поне доброжелателно.

не виждам защо София като един от всичките места за живеене и работа в света да прави изключение.
цитирай
2. templar - имам мнение
13.11.2008 11:47
по темата. И понеже краставите магарета през девет баита се надушват сме мислили за едни и същи неща.
цитирай
3. анонимен - за соленето ....изобщо
13.11.2008 13:36
Соли,соли ...приятелю както си знаеш - има време да доувираме ...като боба ,а има и кой да ни похапва с наслада ...изобщо всичко е въпрос на преценка и на гледна точка :)
цитирай
4. rpatel - Ох, така е! Колко пъти съм си умирала ...
13.11.2008 15:13
Ох, така е! Колко пъти съм си умирала от смях като почнат по форумите да се заяждат на тема граждани-селяни! Тя новитана може да е свързана нещо съвсем друго, но най-късно на 10 коментар някой вече ще е подхванал тази тема и стой та гледай! А според мен, няма никакво занчение дали си роден на жълтите павета или в най-отдалеченото село. Важното е какъв човек си. Познавам много "граждани", които се държат като абсолютни простаци и много "селяни", които са страшно интелигентни хора. Фактът, че си се родил някъде не те прави по-велик или по-незначителен. И според мен хората, които плюят останалите заради произхода им са просто комплексари, които не са постигнали нищо значимо в живота си и единственото, с което могат да се похвалят е родното си място.
цитирай
5. santov - -templar
13.11.2008 18:47
Ти разглеждаш проблема от "класическа" гледна точка, а аз от "романтична" :) . Но и двамата сме наясно относно предназначението на термина "гражданин"
цитирай
6. santov - - keymaker
13.11.2008 18:53
Харесва ми, но звучи различно.... :)
цитирай
7. santov - -gratel
13.11.2008 18:57
:))) Затова е дошло време да стане ясно какво е "гражданин" и какво "селянин". Но ми се струва, че вторите няма да го разберат......
цитирай
8. rummi - време е "селянин"
13.11.2008 19:13
да се изчисти от обидния контекст, в който се използва. защото издава сиромашията на езика на хора, считащи себе си за "граждани", които не откриват друга дума в речника си с която да нарекат един стил на поведение.

цитирай
9. santov - -rummi
13.11.2008 19:22
издава и дълбок комплекс
цитирай
10. rummi - засега не намирам отговор
13.11.2008 19:37
защо така ни липсва самочувствие (под "ни" разбирам нас българите като цяло). както и усещане за собствено и национално достоинство. само у единици забелязвам тази "цялост" в личността.


цитирай
Търсене

За този блог
Автор: santov
Категория: Политика
Прочетен: 512914
Постинги: 149
Коментари: 1131
Гласове: 5077
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031