Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.07.2009 17:27 - Пълно (почти наполовина) морално основание
Автор: santov Категория: Политика   
Прочетен: 10935 Коментари: 26 Гласове:
5

Последна промяна: 17.07.2009 21:20

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
imageБорисов заяви, че имал пълното морално основание, да състави самостоятелно правителство. Само че, зависи колко му е на човек морала. Защото, ако бъдещият ни премиер е  имал впредвид силата на обстоятелството, че почти половината от избирателите гласуваха за него и това му дава “пълното” морално основание за самостоятелен кабинет, то думата по-горе “почти” добива по-друг смисъл. Особено след евентуална реплика – “а по-голямата част от половината, за кого гласуваха, г-н Борисов?”
И понеже наскоро лидерът на ГЕРБ публично се похвали, че вече десет години се занимава с политика, близко до ума е, че би трябвало да е наясно, че това което се опитва да направи, справедливо и неслучайно се окачествява, като правителство на малцинството. И от моя гледна точка, на човек от мнозинството, гласувал за друга политическа сила, не за Борисов, действията му в посока еднопартиен кабинет са освен хазартни, но и неморални, защото застрашават бъдещето на държавата, в която живея. И просто се надявам, че думите “да гарантираме стабилност” не са думи на вятъра, защото за това се иска работа, не меморандуми.



Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. haralanov - Здравей!
17.07.2009 17:45
Българинът не може да направи осъзнат и дълбоко осмислен Избор!От там и всичките ни беди!Не говоря за всички българи разбира се но политическата култура,като цяло е твърде ниска!Трудно е за мислещи и чувствителни хора да живеят в такава обстановка!Това е...
цитирай
2. santov - -haralanov
17.07.2009 18:00
Здравей!
Мисля, че това е лесното оправдание. Вина имаме и ние, "другите" :)
цитирай
3. haralanov - Не мисля...
17.07.2009 18:15
Ако и аз да се числя към ,,ние другите,, не намирам никаква вина у себе си!Не е оправдание!Няма начин по който можеш да убеждаваш някой,щом този някой взема напълно първични и ирационални решения!Все едно дали после ще признае глупостта си!Всеки един от нас,включително и ти има някакви историй около Избори,граничещи с неадекватност и пълна зомбираност.Един познат,който на всичкото отгоре има завършени История и Психология,преди Осем години гласува напълно необмислено ,,за царя,.Две години след собственият си Избор,вече ми викаше,,Ееейх майка му да ...,,.А толкова му говорих.И не само аз...Днес имах идентична случка този път с непознат.Встрастил се в идеята ГЕРБ.Но и той не знае,каква е тази идея.Тезите му се свеждат до елементарното,,Той бате Бойко ще им каже сега,,.Тъжна история...На ниска политическа култура,която в един момент ще се преекспонира и върху децата ни.Поздрави!
цитирай
4. santov - -haralanov
17.07.2009 18:24
Не ти ли прави впечатление, че вече толкова пъти губим битки, защото терена бил разкалян?
цитирай
5. haralanov - И други неща ми правят впечатление...
17.07.2009 18:53
А нима ,,теренът не е разкалян,,..?
Eто и на тези Избори напускаха мюрета и еднодневки,които кой знае защо,удрят и рефлектират само върху т.нар. Стара Десница.Знам,че всичко това е условно но все пак...Продължавам да твърдя,че като по-чувствителни и мислещи,самоопределящите се,като Десни,са и по-склонни на разочарования и отдръпване.Представяш ли си приятелю,ако управлението ни в краят си,беше завършено,като онова на Жан Виденов?Тогава Дясно просто не би могло да има!А Олигархичното Ляво през 2001г.вече беше повече от живо,след избора на Гоце Първанов за Президент.Не мислиш ли,че тогава теренът вече беше ,,разкалян,,от т.нар.цар..?И пак се играеше на разкалване в едната част на терена!И сега...Кои са онези безумци,които привидяха в Бойко Дясно..?И що за безумие от страна и на ЕНП да го припознават за Десен..?Не ми минават шикалкавения,че им трябвало гласове в Европейският Парламент!Срамота е бодигардът на Живков и шеф на Ипон,да бъде обговарян въобще,като Десен!Всичко това(без да съм фен на конспиративни теорий)е един НЕполитически проект.Един изцяло медийно-корпоративен проект,който удря и най-смислените идеи и решения!Така мисля аз...Може и да не съм прав.
цитирай
6. анонимен - Това правителство
17.07.2009 19:24
Това правителство може да се нарече правителство на несъгласието или неразбирателството. Бойко Борисов разчита на това, че вече така наречената опозиция никога няма да може да се обедини и да гласува против него!
цитирай
7. santov - -haralanov
17.07.2009 20:54
Така е, разкалян е. Но тава се важни неща, които се взимат впредвид, нали?
цитирай
8. haralanov - Да
17.07.2009 21:26
Би трябвало да се взимат предвид...
цитирай
9. giorgiocbr - Неморален???
17.07.2009 21:52
Ха-ха

Втората политическа сила, БСП, има 40 депутата! За какво малцинство говорим, особено ако на изборите ги нямаше подводниците като Яне Янев и Лидер?

Кой държи монопола върху морала, г-н Сантов? Вие? Или Синята коалиция със смешните 15 депутата, или РЗС с 10?

Победителят в изборите има пълното морално право да състави правителство, г-н Сантов, независимо дали това ви харесва или не. Победителят в изборите е мъж и не се поддава на дребни шантажи от бивши величия и неуспешни партийни лидерчета, г-н Сантов, независимо дали това ви харесва или не. Победителят в изборите няма да направи коалиция с БСП и ДПС, и ако след 6 месеца има избори ще има пълно мнозинство, г-н Сантов, независимо дали това ви харесва или не.

Отстоявайте си пристрастията, но не си присвоявайте правото да съдите кой е морален и кой не, особено щом не сте гласували за ГЕРБ. В другите парламентарно представени партии морала е изключително девалвирало понятие, г-н Сантов!

Жив и здрав.
цитирай
10. santov - -griogiocbr
18.07.2009 00:00
всъщност, точно от такива реплики си правя извода, че глупостта е по-голяма от нормалното.
Но, това в последните дни и за правителството, обръщам внимание, е занимание от значимост за държавата, не е избор на супермен. Дали не сте гласувал за Мики Маус?
цитирай
11. giorgiocbr - За човек гласувал за някой от загубилите си доста напет,
18.07.2009 00:13
Но тъй като не искам да водя безмислени лични спорове с хора като теб, просто ще ти пожелая приятна вечер.

"Умниците" защо така лошо загубиха изборите, умен Сантов?
цитирай
12. maistora - Ходили ли сте в Европа?
18.07.2009 09:57
Срещали ли сте групи японски екскурзианти?
Ако "да", то сигурно знаете, че водачите на групите носят вдигнат високо чадър или знаме, за да бъдат забелязвани и следвани.
Синята коалиция свали знамето си някъде около 1998 г. и започна да губи последователи.
Имате нужда от знаме, господа!
цитирай
13. santov - -maistora
18.07.2009 10:50
и от такива, дето да носят знамето.
цитирай
14. isafiftyversefour - За моралното и почти моралното
18.07.2009 12:10
По силата на тая логика преди 4 години създаването на Тройната коалиция е съвсем най- най-моралната политика! Като такава ли я адмирирахте тогава, или сега моралът е друг? Ако приложим идеята за пропорционално представителство, тя ли ще е приоритет(според писаното от Вас, г-н Сантов) пред политиката на спечелилата избори партия? Сигурно има достатъ чно различия, за да се избере самостоятелния вариант. В крайна сметка, ББ носи политическата отговорност за политиката си! Ако скоро се провали, СК ще има нов шанс, както и РЗС.


цитирай
15. santov - -isfiftyversefour
18.07.2009 12:35
Там е работата, че аз, както и всеки здравомислещ човек, не искам ББ да се провали. Просто в този момент никой в България не може да си позволи провал и нови избори. Не случайно споменавам думата хазарт по-горе, а Борисов се опитва да залага бъдещето ни на карти.
цитирай
16. анонимен - Там е работата, че аз, както и всеки ...
18.07.2009 13:53
santov написа:
Там е работата, че аз, както и всеки здравомислещ човек, не искам ББ да се провали. Просто в този момент никой в България не може да си позволи провал и нови избори.

Здравомислещите хора не гласуваха за недоразумението Борисов.
цитирай
17. boyanov - Според мен
18.07.2009 17:46
В случая има чист прагматизъм, а не етика

http://boyanov.blog.bg/politika/2009/07/18/prav-li-e-ili-ne-boiko-borisov.365678
цитирай
18. net - по повод знамената и има ли кой да ги носи
20.07.2009 10:48
Спомням си един разказ, за един идеалист, който водеше хората, осветявайки пътя им със сърцето си.
Българската история се повтаря- като спирала. И шеговитото съобщение: Първите паднаха в кърви, последните станаха първи" се потвърждава.
Да започнем с комунистите, преди 09 09.1944.
Колко загинаха безсмислено /умишлино/ в последния ден преди заветната дата и в първите дни след нея- Деца, идеалисти, необучени с песен заминават за фронта и си мислят, че е същото, както когато срещу тях се "биеха" съседите им и роднини, наети на работа като стражари и пъдари. и често, за да не пострадат " момчетата" отстъпват в " паническо обягство" само при виковете " Вашта м... фашистка"
Да ама на фронта от " Вашата... фашистка" не се плашат, стрелят. Така са избити идеалистите, тези, които ако биха били живи, не биха желали с народа и държавата да се случи това, което се случи.
Хайде- 10.11.1989 г. Митинги, идеали, светът ще бъде наш и по-добър.
Да ама не- Обичайните жертви и редица пожертвани.
Колко от Вас помнят как се започна, кои бяха първите?
Хайде да пребройм пожертваните!
Аз броя за себе си- нека всеки сам си ги преброй- до колкото си ги спомня.
И ... Кой желае да бъде пожертван, оплют... май вече всички са се примирили. Май само в къщи или "на маса" бистрим. Никой не се решава да бъде лидер. Май идеалистите свършиха, а малкото "сини пламъчета" са се затворили и се боят да не изгаснат. Покажат ли се - не вятърът на промяната се опитва да ги изгаси, а този на клюката, злобата, завистта, лицемерието, безочието.....
Както Доган, Симеон, така и Бойко - яхват гребена на нечие недоволство.
Проблемът с "Демокрацията"
Демокрация не съществува- управлява едно малцинство- винаги. Дори в демократичните държави на запад. Само дето говорим, че всеки има право на глас, -това ни е демокрацията. Ако изчислим / в случая с ББ/ ще управляма с 40% от гласовете на гласувалите. А какъв епроцента спрамя негласувалите, или гласувалите за друга боичка.
и сега малко смях- трябва да имаме правителство, каето да ни управлява от името на негласувалите- ето това вече е мнозинство в държавата, а не в парламента
цитирай
19. jblog - Знаете ли, почвам да си мисля, че ...
20.07.2009 13:13
Знаете ли, почвам да си мисля, че всъщност ББ играе много умно! Или пък, воден от други съображения, прави полезни ходове. На нас всички ни се искаше да има формална коалиция ГЕРБ+СК, с министри от СК и т.н. Това изглежда по-работещо и полезно за страната. Но, замислете се, не е ли по-добре за всички точно така - да няма формална коалиция, но да има единодействие по важните въпроси, да няма министри, но да има зам. министри от СК (Бойко май вече е обявил Евдокия Манева и Марин Райков за такива!). По този начин ГЕРБ избягва от идентифициране с мразения Костов и неполулярните сини. Колко от избирателите на ББ биха приели с отворени обятия една такава прегръдка? А колко от избирателите на сините?
Те пък, сините, остават встрани от пряката отговорност за неща, които биха им се лепнали автоматично, ако влязат пряко в управлението.
Защото, дайте да си говорим честно, морал в политиката... има ли такова животно?
цитирай
20. santov - -net
20.07.2009 14:53
Всъщност, ще цитирам по памет -"демокрацията е работеща тогава, когато мнозината избират малцина способни". При нас често се случва мнозината да изберат някой, пак от мнозината некадърници :)
цитирай
21. santov - -jblog
20.07.2009 15:00
От тази страна погледнато - си прав. Но от друга, опасявам се, че Борисов няма да е успешния премиер, както не беше и успешния кмет, което не е добре по принцип за всички нас.
цитирай
22. jblog - santov,
21.07.2009 10:00
И аз се опасявам от същото, но все пак се надявам. Хайде тоя път нещата да се получат по-добре!
цитирай
23. анонимен - тревожно ми е.....
21.07.2009 14:49
с интерес прочетох всичко написано до тук. от всичко изказано с някои неща съм съгласна с други не. но в едно съм сигурна - много ми се иска този път правителството да успее да стабилизира страната ни. искам да успеят и точно заради това ми е тревожно. едно само ме притеснява. имам известни наблюдения върху ръководни кадри от местната власт от ГЕРБ а именно тяхната безпардонност. ако не се овладее това, провалът им е сигурен.
цитирай
24. buket - ан.23 - Права сте,така е.
22.07.2009 13:14
А Победата свършва с Промяната.
Още един фронт за работа.
А уж бяхме трудолюбиви...
цитирай
25. анонимен - "Тревожно ми е"
22.07.2009 14:13
Правилно е да се притесняваме. досегашната практика на партии и политици показваше едно и също развитие. Преди избори и в опозиция са мили, разбиращи всичко и щедри на обещания, готови да изслушат и най-незначителното мнение, а като дойдат на власт, стават арогантни, бездушни използвачи и грабители. Не напразно казват, че ако искаш да разбереш какъв е един човек, достатъчно е да му се даде малко власт. Дано положителната промяна да се осъществи дори и донякъде...
цитирай
26. veselaj - Аз все пак не мога да упрекна сините ...
22.07.2009 17:05
Аз все пак не мога да упрекна сините за загубата. Същото нещо се случи и когато гласуваха за царя (сега даже е още по-ирационално). В България не обичат много-много кадърните хора. Затова и хора като Костов и Екатерина Михайлова остават нераззбрани. Много си врат носовете и искат и от другите да си вършат работата - не е честно. Ние искаме да си ходим на работа, ама да работим...
Впрочем, имам сериозни подозрения, че ББ не е много наясно с термина "правителство на малцинството". Пък и с доста други неща :)))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: santov
Категория: Политика
Прочетен: 512877
Постинги: 149
Коментари: 1131
Гласове: 5077
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031